запази в bookmark | Kарта на сайта | Език : English, Русский

Новини

29.07.2024

Стартира изпълнението на проект за изграждане на довеждаща  и вътрешна инфраструктура на Индустриален Парк - Шумен, финансиран по националния план за възстановяване и устойчивост

11.05.2016

Президентът на Р България, г-н Росен Плевнелиев посети вчера Индустриален Парк Шумен.

04.05.2016

Индустриален Парк Шумен има удоволствието да Ви информира, че от днес всеки може да види заснетия презентационен клип!

Добре дошли в Секция “Новини”! Тук ще намерите информация относно най-актуалните събития, свързани с дейността на "Индустриален Парк Шумен" АД. 

СТАРТИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДОВЕЖДАЩА И ВЪТРЕШНА ИНФРАСТРУКТУРА НА ИНДУСТРИАЛЕН ПАРК - ШУМЕН, ФИНАНСИРАН ПО НАЦИОНАЛНИЯ ПЛАН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ

„Оператор Индустриален парк Шумен“ ЕООД, в партньорство с АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА и Община Шумен, стартира изпълнението на проект „Развитие на Индустриален Парк Шумен АД, чрез изграждане, реконструкция и рехабилитация на довеждащата и вътрешната технически инфраструктури в границите на индустриалния парк с цел привличане на допълнителни инвеститори” , финансиран съгласно Договор BG- BG-RRP-3.007-0006-C01 по процедура BG-RRP-3.007 “Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции (AttractInvestBG)”, в рамките на приоритетна ос “Интелигентна индустрия” на Националния план за възстановяване и устойчивост. 
Целта на настоящата програма е стимулиране на индустриалните инвестиции и създаване на благоприятни условия за извършване на икономическа дейност и създаване на нови работни места.

Специфична цел 1. Привличане и задържане на инвеститори за спомагане реиндустриализацията на България
Специфична цел 2. Осъвременяване и създаване на индустриални зони и паркове с необходимата инфраструктура, свързаност и услуги, за скъсяване на веригите на доставки в ЕС, както и повишаване на конкурентоспособността в международен мащаб;
Специфична цел 3. Осигуряване на необходимите предпоставки за развитие на НИРД, иновациите и технологичния трансфер за създаване на работни места, развитие на човешкия капитал и подпомагане на икономическия растеж.

Във връзка с изпълнението на целта на процедура в проектното предложение е заложено изпълнението на:
-Дейност 1 „Изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на довеждаща техническа инфраструктура до индустриалния парк/зона“
-Дейност 2 „Изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на вътрешна техническа инфраструктура“
Чрез изпълнението на Дейност 1 с Поддейност 1 - „Изграждане на ново кръгово кръстовище на път I-2 при км 118+900“до кръгово кръстовище на път I-2 км 118 + 900 до Индустриален парк Шумен, се дава транспортен достъп на подзона В с държавен път първа категория от републиканската пътна мрежа.
Дейност 1 Поддейност 2 -  „Изграждане на улично осветление от кръгово кръстовище на път I-7 км 115+756 до връзката с път I-2 и до кръгово кръстовище на път I-2 км 118 + 900 до Индустриален парк Шумен, е свързано  с безопасното използване на новото кръгово кръстовище.
С изпълнението на двете дейности се постигат специфични цели 1 и 2, а именно привличане и задържане на инвеститори за спомагане реиндустриализацията на България, както и осъвременяване и развитие на индустриални паркове с необходимата инфраструктура, свързаност и услуги, за скъсяване на веригите на доставки в ЕС, както и повишаване на конкурентоспособността в международен мащаб.
Дейност 2„Изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на вътрешна техническа инфраструктура, в границите на Индустриален парк Шумен“дейността е свързана с подобряване на инфраструктурата на подзона „С“ и подготовката за пълно усвояване на парцелите в нея с цел тяхната продажба на нови инвеститори.Пълното усвояване на подзона С създава възможност за прадлагане на терени от 20дка.
С изпълнението на двете дейности се постигат специфични цели 1 и 2, а именно привличане и задържане на инвеститори за спомагане реиндустриализацията на България, както и осъвременяване и развитие на индустриални паркове с необходимата инфраструктура, свързаност и услуги, за скъсяване на веригите на доставки в ЕС, както и повишаване на конкурентоспособността в международен мащаб.

С привличането на 6 бр.нови инвеститори ще бъде изпълнено и условието на специфична цел 3 – създаване на 100бр. нови работни места.
Проектът е с продължителност до 30.06.2026 г. и бюджет от 4 525 769.46 лв. Подкрепата от страна на Националния план за възстановяване и устойчивост е 3 620 615.57 лв., като 905 153.89 са собствен принос на „Оператор Индустриален парк Шумен“ ЕООД.